Als jij jouw liefdestaal ontdekt, kun je ook de communicatie in je relatie(s) verbeteren.

 

Of het nou om je liefdespartner gaat, je prille date, je beste vrienden of je kinderen. Weten welke liefdestaal je spreekt, is onwijs leerzaam!

 

Geen idee waar ik het over heb?

Hieronder zie je de 5 liefdestalen die bestaan. We uiten onze liefde allemaal op andere manieren. Als het goed is heb jij een voorkeurstaal. In ieder geval een belangrijkste top 2.

 

En dat hoeft niet dezelfde voorkeurstaal te zijn als die van je partner of je kind bijvoorbeeld. Je zult dan extra moeite moeten doen om het gedrag van de ander te begrijpen als uiting van liefde.

 

Kijk even mee naar de 5 liefdestalen:

 

POSITIEVE WOORDEN

 

Complimenten en opbouwende woorden. Ieder mens houdt meer van positieve woorden dan van kritiek, maar mensen met de liefdestaal ‘positieve woorden’ zijn er extra gevoelig voor.

 

 

TIJD EN AANDACHT

 

Samen zijn, leuke dingen doen en aandacht hebben voor elkaars verhaal. Oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn. Het is het waardevolle wat je iemand kan geven die deze liefdestaal spreekt.

 

 

CADEAUS

 

Een bos bloemen met zorg uitgezocht of een zelf gemaakt cadeautje. Waar het geven van een cadeau om gaat, is dat je aan hem/haar denkt. Een aardigheidje kan genoeg zijn.

 

 

(DADEN VAN) DIENSTBAARHEID

 

Het lijkt op het eerste gezicht niet romantisch om de vuilnisbak buiten zetten, maar voor iemand die deze liefdestaal spreekt kan het meehelpen in de huishouding waardevoller zijn dan het ontvangen van complimentjes of een bos bloemen.

 

 

LICHAMELIJKE AANRAKING

 

Elkaars hand vasthouden, zoenen en omhelzen zijn allemaal manieren om liefde te uiten. Een knuffel, een zoen, een omhelzing, even elkaar aanraken. Het zijn krachtige middelen om de liefdestank van je partner te vullen als hij/zij deze taal spreekt.

 

 

 

Jouw liefdestaal geldt ook in andere relaties dan je liefdesrelatie natuurlijk! Jouw voorkeurstaal ‘spreek’ je net zo goed op je werk of bij je familie.

Jouw primaire liefdestaal geeft niet alleen veel inzicht in je eigen gedrag maar ook hoe je dat van de ander ervaart. Vaak spreken we namelijk dezelfde taal als we graag horen. Dus als cadeaus jouw taal zijn dan laat je meestal ook graag met cadeaus zien hoeveel je van je partner houdt.

Echter, als jouw partner zich vooral gewaardeerd voelt door woorden van bevestiging, kan hij/zij jouw uitingen van liefde niet ‘horen’.

Dus bespreek de uitslag vooral met je geliefde! Of een andere partner, zoals je vrienden, familieleden of collega’s. Ook zij kunnen leren van jouw manier van liefde en waardering ervaren en andersom!

Het kan dus heel leuk, leerzaam en praktisch zijn om je relaties te verbeteren door meer in de liefdestaal van de ander te gaan acteren.

 

Ik laat mijn klanten vaak dit soort testjes doen en het geeft altijd wel inzichten voor bepaalde struggles bij een vriendschap, liefdesrelatie of familieband.

Wil jij ook voor verschillende relaties eens kijken hoe jij erin zit?

 

Op de website van Gary Chapman kun je ook zo’n test doen. De uitslag geeft aan hoe hoog je scoort op elk van de vijf liefdestalen. Meestal heb je dus een voorkeur voor twee talen, al steekt eentje er meestal duidelijk bovenuit.

 

Vanuit je rol als moeder, partner, datende single, collega, vriendin.... Doe de test om je relaties te verbeteren!

Weet je wat ik bijvoorbeeld interessant vind; mijn dochter spreekt een andere liefdestaal dan ik (als voorkeur), namelijk dienstbaarheid. En ik heb met stip bovenaan lichamelijke aanraking staan.

 

Mijn zoontje heeft dan weer wel dezelfde voorkeurstaal als ik. Maar waar hij en ik dus gelukkig worden van een kwartier knuffelen voor het slapen gaan, heeft mijn dochter liever dat ik haar nog even help met haar lampjes anders ophangen…

 

Gelukkig hebben we alle 3 wel tijd en aandacht op de 2de plek staan en kunnen we daarmee elkaars liefdes tankjes goed vullen, door ook echt met aandacht samen te zijn, de telefoons weg te leggen en echt te luisteren als de ander praat.

 

Inmiddels weet ik ook dat als mijn liefdespartner niet kan voorzien in mijn voorkeurstaal, het best lastig is om de relatie sterk te houden. Twee kanten op, natuurlijk!

Een partner die van mij verwacht dat ik mijn liefde toon door vaak te stofzuigen, de kliko buiten te zetten, de auto te wassen en hem wel even op en neer rijd naar Maastricht en terug (dienstbaarheid), die wordt ook echt niet gelukkig door mij… (Ik vermijd dates die deze liefdestaal spreken, dat begrijp je ;-) )